Tips för en bättre betongplatta för garagegolv

8 Min Read

Oavsett om du bara funderar på ett nytt betonggolv i garaget eller är redo att börja planera ett nytt, har du förmodligen många frågor. Visst, du kanske är nöjd med att ringa en betongentreprenör och låta honom berätta vad du behöver. Ring dock flera entreprenörer och du kommer sannolikt att få flera olika idéer om vad du behöver med lika många olika uppskattningar av vad det kommer att kosta dig.

Rent bilgarage med hyllor, verktyg och cyklar.

Don Mason/Getty Images

Gör din efterforskning

Det är då det lönar sig att göra lite forskning. Det är alltid vettigt att förstå så mycket du kan om ett ombyggnadsprojekt i hemmet, oavsett om du planerar att göra det själv eller betala någon annan för att göra jobbet. När du söker efter entreprenörer måste du kunna ställa bra frågor och känna igen när de svar du får inte lägger till.

Dåliga betongplattor är alltför vanligt. Plattor som spricker är förmodligen den största huvudvärken, och de som gjuter sådana plattor är benägna att säga saker som ”betong spricker alltid”. Tro inte på det. Bra betongplattor i garage håller för all den vikt de behöver bära, genom varmt och kallt väder, och under många långa år med små eller inga tecken på sprickor. Folk har sådana garageplattor, eftersom vissa som hälldes för mer än 50 år sedan fortfarande är lika solida idag som de var när tv-åldern kom.

Om du inte har haft riktigt samma tur är det viktigt att notera att både små och stora sprickor i betong kan repareras. Men om du vill veta vad som skiljer bra från mindre bra betongplattor är det här några saker du behöver veta.

Golvnivå

Gamla vanor dör hårt. Förr föreskrev byggnormerna att golvet i ett garage skulle vara fem centimeter lägre än husets golvnivå. Anledningen till att detta lilla steg krävdes var att det skulle förhindra att spilld bensin, bensinångor och kolmonoxid kom in i huset. I dagens byggregler för bostäder ingår inte detta krav (förmodligen är det mindre troligt att bilar läcker nuförtiden), vilket innebär att ett helt hus (inklusive garage) kan ställas på en betongplatta som gjuts på en höjd.

Men det finns fortfarande många entreprenörer och byggnadsinspektörer som är fast i det förflutna och föreslår eller insisterar på ett fyrtumssteg, vilket kostar mer än en jämn platta. Om du stöter på en av dessa personer får du gärna ifrågasätta deras visdom och begära att de tar fram bevis för att detta är en juridisk nödvändighet. Det kan fortfarande vara lagligt enligt lokala byggnormer, men det är inte ett krav som anges i Internationell bostadskod, som fungerar som modell för de flesta lokala och statliga koder.

Förberedelse av marken

Det största hotet mot en betongplatta i garaget kommer inte från det som byggs eller parkeras ovanpå, utan från det som kan röra sig under. Om marken eller underlaget under plattan förskjuts eller sätter sig kan resultatet bli en sprucken platta.

En bra markberedning börjar med att ta bort matjorden. Om jorden inte tidigare har ”störts” (dvs. grävts upp) ska sedan ett lager (minst) på fyra tum grus eller sten läggas på. (Jord som har grävts upp tidigare ska packas.) Gruset eller stenen måste också packas.

Ångspärr

Ångspärrar (i huvudsak tjocka plastskivor) är ofta inte nödvändiga, men du bör verkligen insistera på en. Det är en billig försäkring mot vatten som rör sig upp genom den porösa betongen, kondenserar på ytan och skadar föremål som placeras på plattan. Ångspärrsprodukter som tillverkas speciellt för användning under betong är det bästa valet.

Tips

Ångspärrar hjälper också till att hålla fukten i den härdande betongen, vilket saktar ner härdningsprocessen och stärker betongen eftersom långsamt härdad betong är starkare än snabbt härdad.

Den rätta blandningen

Betongplattan bör vara minst fem centimeter tjock; den måste vara tjockare om tung utrustning ska vila på den. Byggnormerna ställer krav på betongblandningen, som varierar beroende på region. Standarderna uttrycks i termer av ”tryckhållfasthet”, vilket beror på mängden vatten som används i blandningen.

Mer vatten gör det lättare att gjuta, vilket är anledningen till att vissa entreprenörer försöker vattna ut blandningen som kommer med lastbilen. Problemet är att tillsats av vatten också kan ge en svagare platta. Entreprenörer kan tillsätta mjukgörare i blandningen som gör att den blir mer lättflytande utan att tryckhållfastheten försämras.

Om du bor i ett kallt klimat bör din betongblandning förmodligen innehålla luftporbildande medel, som begränsar skador på plattan genom säsongens frys- och töcykler. Fiberarmering är en annan billig produkt som du bör insistera på. Fibrerna blandas med betongen och ger en starkare platta.

Armering

Trådnät eller tjocka armeringsjärn (”armeringsjärn”) har länge varit en del av betongplattor. Men med rätt markberedning, en bra betongblandning och tillräckligt med expansionsfogar är det verkligen inte nödvändigt. Ändå fortsätter många entreprenörer att lägga till den billiga försäkring som armeringen erbjuder. Om armeringen ska göra sitt avsedda jobb måste den vila i mitten av plattan, inte på botten. Det innebär att den måste vara förankrad i marken tillräckligt väl för att sitta kvar när betongen gjuts.

Expansionsfogar

Många förstår att trä krymper och expanderar i takt med att temperatur och luftfuktighet varierar under året. Men samma sak händer med betong. Det är därför det är nödvändigt att inkludera expansionsfogar längs kanterna på garagets betonggolv samt runt stolpar eller andra utsprång i plattan. Det elastiska material som används i expansionsfogar absorberar all expansion, vilket minskar påfrestningarna, men fyller samtidigt ut fogen när den drar ihop sig.

Efterbehandling och härdning

När betongen har gjutits måste den jämnas till och slätas ut. Expansionsspår ska skäras in i den våta betongen för att ge ytterligare sprickmotstånd. Sedan måste den nya plattan lämnas i fred.

Betong torkar inte ut; den genomgår en kemisk härdningsprocess som skapar en torr, fast massa. Den övre ytan måste förbli våt medan härdningsprocessen pågår. Entreprenörer sprutar ofta härdningsmassa ovanpå plattan eller täcker den med folie för att minska avdunstningen. Du kan också erbjuda dig att spruta lite vatten på plattan varje dag medan den härdar.


Share This Article